Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit? In de context van leiderschap is assertiviteit het beleefd en assertief uitdrukken van jezelf – niet alleen verbaal, maar ook volledig en respectvol – tegenover anderen. Assertiviteit heeft in feite veel te maken met assertief gedrag, dat ook wel de "plakkerige factor" wordt genoemd in elke relatie. Hier zijn enkele voorbeelden van assertief gedrag:

Wat is assertiviteit

Hoe assertief te worden: om echt assertief te zijn, betekent dat je een standpunt moet innemen en niet terug moet trekken, vooral als iemand onzin tegen je praat of je mishandelt. Als je door iemand wordt mishandeld – of dat nu met woorden of daden is – dan zou het gepast zijn als je iets zegt en zegt: "Dat mag je niet doen! Dat mag niet!" Of als iemand achter je rug aan het praten is en je negeert, dan zou het ook gepast zijn om te zeggen: "Stop met praten over vuilnis!" Waar het op neerkomt, is dat als je het gevoel hebt dat iemand handelt op een manier die niet overeenstemt met hoe je zou willen dat de dingen zijn, je je stem moet uitspreken en de manier waarop het wordt gedaan moet veranderen.

Wat is assertiviteitstraining? Tijdens de ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden kan een leider een assertief model of een ander hulpmiddel gebruiken om werknemers te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit zal er op zijn beurt voor zorgen dat iedereen zich beter voelt bij elkaar, waardoor werkomgevingen leuker worden en mensen creatief kunnen gedijen assertief bewonderend. Onthoud gewoon dat u altijd de baas bent, dus u moet assertief zijn als u resultaten wilt. Als je anderen echter niet laat weten dat je het meent, gaan ze er misschien van uit dat je een front opneemt om te voorkomen dat er tegen je wordt geschreeuwd, zodat je zult merken dat assertiviteitstraining echt nodig is.

Meer info over dit artikel: https://www.assertiviteitenzelfvertrouwencursus.nl/